Friday, May 16, 2008

Hur mycket väger du? EGENTLIGEN?

Sveriges kilogramprototyp väger 0,999999965 kg.

Hur kan den prototyp som vi anser vara det exakta kilogramet inte väga just ett kilogram!? Hur kan man konstatera att det INTE väger ett Kg?
- Ingen vet exakt hur mycket den väger, säger Anders Thor.
INGEN!? Det stämmer. Ingen vet egentligen vad ett kilogram väger, på rikigt. Saken är den, att det inte går att återskapa ett kilogram var som helst, utan vi måste ha den där prototypen. Det finns nämligen inte längre något ständigt mått på vad ett kilogram är, tidigare var det vikten av en liter vatten när det har sin högsta densitet (4°C) men nu är den definitionen borttagen och det som kvarstår är just prototyper runt om i världen. Jämför mot t.ex. "Meter är grundenheten för längd. 1 m definieras som det avstånd ljus färdas i tomrum under 1/299792458 sekund." (http://www.mech.kth.se/~karlsson/SG1108/Lektion%201/SI.html)

Om vi ändå håller på att klaga när det gäller kilogrammet så är just att det heter kilogram, och därmed innehåller prefixet kilo (tusen) vilket anses som en skönhetsfläck i SI-systemet, eftersom måttenheten kilogram sedan 1960 används som grundenhet och, grundenheter är det man ska utgå och inte som i det här fallet gram (g).

Slutsats: Ett kg existerar egentligen inte alls, det är bara någonting vi har kommit på att kalla en bit metall som efter hand tappar i vikt. Hur smart är det att ha en mall för all vikt i världen som tappar i just vikt? Smidigt!

http://www.mech.kth.se/~karlsson/SG1108/Lektion%201/SI.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/SI
http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article47212.ece
http://www-v2.sp.se/metrology/mass/sv/riksmat.htm



Det här var inte roligt alls eftersom jag hade tänkt skriva ett långt inlägg om hur mycket bättre det är att baka på ingrediensernas vikt (g) och inte deras volym (dl), men nu är inte det heller exakt så jag ska sluta försöka baka exakt. Ett recept kan ni nog kanske få ändå, men då måste jag hitta ett annat i den flyttkartong med recept jag har.

1 comment:

Jonna said...

Men OJ! Det här var nästa upprörande. Varför tog man bort den där definitionen med en liter vatten? Det känns ju mindre föränderligt än en bit metall. Hur fungerar en våg föresten? Hmmm...