Saturday, June 6, 2009

Nypon

My Boys slutade precis. PJ is the greatest.

Efter en till runda på Fitness24Seven är jag nu redo för världen och väntar bara på att min "date" ska ringa och säga detsamma.

Något har fått mig att tänka på nypon. Vet ni? Det är jättenyttigt! Enligt wikipedia innehåller en kopp nypon (vad som nu menas med det) lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner. Och enligt andra källor kan det lindra ledbesvär.

Lite nyponsoppa med en klicka kesella, hackade nötter eller några äppelringar i är ett finfint mellanmål eller "vardagsefterrätt". Men det ska helst inte vara halvfabrikerat nyponsoppspulver som antagligen innehåller mest färgämnen och stabiliseringsmedel som inte kan bota några krämpor över huvudtaget.

Nyponskalmjöl är antagligen ett bättre alternativ och skulle du vilja gå all the way så kan du plocka dina egna nypon, rensa dem och antingen använda dem färska eller torka dem själv. Då kan du även göra te på dem!

Hemgjord nyponsoppa med kardemummakesella



Kock: Jacob Wismar

6 dl kallt vatten
0.5 dl nyponskalmjöl
1 msk potatismjöl
2.5 msk honung

Till servering:
0.5 dl rostade mandelspån
100 g kesella, blandas med ½ tsk kardemumma
Foto: Frida Wismar
Gör så här

1. Häll vattnet i en kastrull.

2. Blanda nyponskals- och potatismjöl. Vispa ner blandningen i det kalla vattnet.

3. Tillsätt honung. Koka upp under omrörning.

4. Servera med kardemummakesella och rostade mandelspån.

No comments: