Tuesday, June 24, 2008

Rabarberkräm

Palla de 6 största rabarberstjälklarna av grannen, tidiga morgnar rekomenderas för folk har en förmåga att vara vakna sent på sommaren.

Skär av bladen och det "fula" längst ner och eventuellt andra delar av stjälken som inte ser aptitliga ut. Lägg "skräpet" på komposten.

Dela stjälkarna i lagom stora bitar, typ lika breda som Mattias tumme (ca. 1,5 cm). Lägg i en kastrull, täck med vatten och koka tills rabarbern mjuknat. Det går ganska fort, jag hann leta upp ett nytt lite annorlunda recept på scones under tiden.

Nu ska du röra runt ordentligt och trycka sönder rabarbern mot kanten av kastrullen sedan häller du i socker. Börja med 2 dl, smaka av och ta mer om det behövs. Tänk på att man kan sockra i efterhand när man äter krämen så det är bättre om den är lite för sur än lite för söt, det är nämligen knepigare att separera sockret från krämen och ta bort det igen.

När det smakar som du vill ha det är det dags att fixa konsistensen. Det är det momentet som kräver mest skills. Blanda potatismjöl och vatten i ett glas eller en kopp, 4 msk potatismjöl till att börja med och så mycket vatten att det blir ganska rinnigt och går att hälla ut. Krämen får inte koka när du häller i potatismjölblandingen men den ska ändå vara varm, det är bäst om den precis har slutat koka. Häll i långsamt samtidigt som du rör om i krämen. (Om du, som Malin, tycker om potatismjölklumpar i krämen så behöver du inte vara så noga).

Blanda i så mycket potatismjöl att krämen blir så tjock du vill ha den, eller lite lösare kanske för när den kallnar stelnar den ihop lite till. För att undvika att den får ett "skinn" medan den kallnar kan man strö ett tunt lager socker över krämen.

Tänk på: Rabarber innehåller oxalsyra/harsyra, så om man äter för mycket kan man tillexempel få kalciumbrist. Så njut, men ät med måtta!

No comments: