Friday, June 27, 2008

Flädersaft

ca 40 blomklasar
3 citroner
50 g citronsyra
2 liter vatten
2 kg socker
2 krm natriumbensoat

1. Rensa blommorna och ta bort så mycket skjälkar som möjligt, då slipper du besk saft.
2. Tvätta citronerna och skiva dem sedan tunt.
3. Lägg fläderblommorna och citronerna i en stor hink.
4. Ta en stor gryta, koka vatten och socker i denna tills sockret smält, ca 10min.
5. Rör i citronsyran sockervattnet.
6. Rör ut natriumbensoaten i lite av sockervattnet och häll det sedan tillbaka och rör om väl.
7. Häll sockervattnet över blommorna och citronerna i hinken, rör försiktig om men väl.
8. Ställ saften svalt.
9. Låt saften stå i ca 4 dygn och rör om en gång per dygn.
10. Sila saften noga.
11. Häll upp den färdiga saften i rena flaskor. Klart!

No comments: