Sunday, June 7, 2009

Dagens hälsotips

Att alltid äta grönsaker till maten är ett bra hälsotips, men man orkar kanske inte alltid se till att ha ett förråd av färska grönsaker hemma eller så tycker man sig inte ha tid att blanda ihop en sallad vid varje måltid. En råkostsallad håller länge i kylskåp, och blir nästan bara godare med tiden, så laga en rejäl sats på en ledig dag så är den färdig att alltid ställa fram, det passar till det mesta.

Recept:
1 vitkålshuvud
2 morötter
2 paprikor
2 gula/röda lökar eller 7-10 cm purjolök

Lagen:
1 dl vitvinsvinäger
1 dl olja
1 msk honung
1 msk salt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Låt koka några minuter, ställ sedan åt sidan för att svalna.
Strimla eller hyvla vitkål, morötter och paprika samt hacka löken. Blanda allt i en skål. Slå över lagen och rör runt ordentligt.
Salladen blir godast efter att den fått stå ett tag. Förvara tätförslutet i kylskåp. Håller ca en vecka.

Vitkål är ett billigt och bra livsmedel. 100 gram vitkål ger dig halva dagsbehövet av C-vitamin och dessutom innehåller vitkål kalium som kan sänka för högt blodtryck och folacin som behövs vid bildandet av röda blodkroppar.

Genom receptet ovan får du också i dig bra fetter, om du väljer en bra olja och vitvinsvinägern sägs sänka andra livsmedels Glykemiska Index, för de som är intresserade av sånt.

Off to the gym. 25 set rygg och baksida lår. Peace.

No comments: