Sunday, May 3, 2009

Dagens råd

Nu får Malin lite konkurrens.

Dagens råd: Var alltid beredd på att du kan få något i huvudet.

Jag råkade smälla igen en kökslucka i huvudet på min lillebror. Det ledde till ett ögonblicks aggression och en smärtande biceps men indirekt också till inspiration till ett roligt videoklipp, eller kanske tillochmed ett kapitel i en roman (alltid).

Tänk dig att du är på stan och där står någon med en reklamskylt. Men det är ingen vanlig reklamskylt, det är faktiskt inte en reklamskylt alls, utan en skyllt där det rätt och slätt står "Var alltid beredd på att du kan få något i huvudet". Du läser, kanske lyfter lite på ögonbryner men fortsätter att gå. Du har antagligen börjat ana vart det här är på väg, och du har alldeles rätt. Plötsligt sträcker en mötande främling ut handen och, ja just det, klappar till dig lite för hårt i huvudet. Du vänder dig hastigt om, främlingen har redan försvunnit i mängden men i ögonvrån ser du reklamskylten igen. Var alltid beredd på att du kan få något i huvudet.

Jaha!? Jättekul! Tänker du. Verkligen moget. Men du kan inte göra så mycket mer än att gå vidare. Antingen har du nu en lite surmulen uppsyn, eller så har du humor och då är du faktiskt lite gladare än du var innan. Otippade skojigheter som den där är sånt som inte händer varje dag men som sätter lite guldkant på tillvaron. Eller hur? Och tänk vad folk kommer skratta när du berättar. Inte för att verkligheten är en dålig historia i sig, men du börjar genast fundera lite halvhjärtat på vad du kan lägga till för detaljer för att det ska gå hem ännu mer på festen, du kanske tillochmed fnissar lite för dig själv över din egen geniala kreativitet. Men det skulle du nog inte har gjort för i just det ögonblicket så landar en apelsin framför dig på gatan. Det tar ett tag innan du inser att den hamnade där genom att först studsa på din panna. Och vad gör du då?

Tar du upp apelsinen? Stirrar du på den i hopp om att den ska gå upp i rök? Eller du kanske hellre är av den naturen att du vill att den ska förvandlas till en... giraff? Försöker du diskret se dig omkring för att ta reda på vart apelsinen kan ha kommit ifrån eller ställer du dig och ropar för fulla lungor att den skyldige ska träda fram i ljuset? Börjar du känna dig lite paranoid och eftersom ingen annan verkar lägga märke till vad som händer? Det kanske inte riktigt har gått så långt ännu? Oavsett hur du reagerar så måste du förr eller senare fortsätta, du har ju antagligen ett mål, låt oss säga att du var på väg till bankomaten, eftersom kortläsaren på 7Eleven inte fungerade idag.

I bankomatkön har du nog börjat smälta det som hänt och har kommit på några naturliga förklaringar. Du sov ju så dåligt i natt och din fantasi har ju alltid varit lite för vild för ditt eget bästa. Du föreställde dig helt enkelt ett roligt scenario och visualiserade det så pass bra att du nästan trodde det hände på riktigt (om du plockade upp apelsinen i förra sekvensen kan det kanske bli lite knepigt att förklara bort varför du har en apelsin i handen nu om allt bara hände i ditt huvud, men man kan ju inte alltid lyckas perfekt).

Men du har väl inte glömt reklamskylten? Bra! Då hade ju allt det här hänt i onödan, meningen var ju att du skulle lära dig något. Var alltid beredd på att du kan få något i huvudet. Så för att testa dig en gång till råkar självklart den jättelånga snubben bakom dig i bankomatkön snubbla (på en apelsin?) och plantera sin strut med mjukglass i bakhuvudet. En kladdig men ganska effektiv läxa, visst? Var alltid beredd på att du kan få något i huvudet. Annars kan vi fortsätta lite till, tills det verkligen har fastat, det finns oändliga variationer av hur du kan få något i huvudet. Om du går under en bro kanske det kommer ett ägg flygande från himlen. När du kommer tillbaka till 7 Evelen kanske kassörskan är på dåligt humör och slår till dig med gårdagens baguette. Det kan lossna en kakelplatta från väggen ovanför spegeln när du ska pudra näsan. Och så vidare. Du fattar vinken. Upp med garden. Var alltid beredd på att du kan få något i huvudet.

1 comment:

Malin said...

Upp med garden! I egenskap av erfaren och professionell rådgivare, finner jag detta råd och inlägg mycket givande - högsta betyg. Imponerande.